måndag 17 maj 2021

Vem är egentligen kultursjuk?

Vetenskapsradion På Djupet handlade idag om post covid. Programmet som enligt egen utsago går på djupet i forskningen hade tydligen gjort ett undantag denna gång. Istället ville man belysa hitte på-debatten om post covid är på riktigt eller bara inbillning. De otaliga forskningsrapporter som visar på organskador, autoantikroppar och en lång rad symptom som är omöjliga att grubbla fram, togs inte upp i programmet. Man valde istället att ge utrymme åt David Gyll, en 32-årig ST-läkare som av någon anledning gärna vill prata om rädslor, dåliga tankar och sociala faktorer som ”bidrar till att upprätthålla symptomen”. Att det inte finns forskning som visar att detta skulle vara fallet med post covid är inte så viktigt tydligen, varken för David eller Vetenskapsradion. Han har gjort det till sin grej våren 2021 att dyka upp i media och förminska tusentals svenskar som förlorat sin hälsa. Ganska ofräscht faktiskt, men det hindrar inte honom från att fortsätta göra bort sig.

I dagens Vetenskapsradion avslöjade David att han är om möjligt ännu mer bortkopplad från verkligheten än man kunnat ana. Han pratade i sedvanlig lite lillgammal och mästrande ton om ”nocebo”-effekten som tydligen skadat folkhälsan något så djävulskt mycket just våren 2020. Jo, förstår ni, David säger att det var vårdens förhållningssätt och bemötande som gjorde att så många svenskar drabbades av lungskador, feber, blodproppar, cirkulationsrubbningar och annat. Det var INTE det virus som vid samma tidpunkt orsakade pandemi i världen OCH i diverse studier visat sig kunna orsaka just dessa symptom. Nej, nej, det här beror på något helt annat. Det är nämligen så att David räknat ut att det var det faktum att sjuksköterskor och läkare skulle ha sagt saker som ”det är viktigt att du är uppmärksam på dina symptom” eller ”får du minsta problem med andningen så kom tillbaka” som skrämde slag på tusentals svenskar och gjorde dem långtidssjuka. 

Att ingen som drabbats av postcovid känner igen sig i denna beskrivning skiter David Gyll och Vetenskapsradion i. Bland oss drabbade så är upplevelsen nämligen snarare den omvända. Vi fick höra att ”det bara är ångest”, ”du som är så ung ska inte vara orolig” eller ”ring igen om läpparna blir blå”. Vad detta bemötande gjorde med oss drabbade ska jag inte lägga ut texten om, men det är i alla fall inte grundorsaken till post covid, det fattar alla som har minsta lilla förmåga till logiskt tänkande.

Jag undrar varför David Gyll gjort det till sig grej att dyka upp i media och göra bort sig? Han verkar ha påverkats av andra som har samma vanföreställningar om verkligheten. I ett webinarium om långtidscovid nämner David britten Simon Wesselys ”fantastiska bok” om fatigue. Wessely är ökänd för att påstå att ME/CFS har psykologiska orsaker. David har också skrivit debattext tillsammans med barnläkaren Mats Reimer, som även han gärna grundlöst påstår att psykosociala faktorer ligger bakom postvirala sjukdomar.

Det verkar alltså som att David påverkas av sociala krafter. Är det dom som "upprätthåller" hans vanföreställningar? Smittar detta socialt? Lider David av en kultursjukdom? Det verkar inte bättre. 

Verkligheten är tuff och svår, David. Människor kan skadas fysiskt av ett virus. Är ni möjligtvis lite rädda för det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vem är egentligen kultursjuk?

Vetenskapsradion På Djupet handlade idag om post covid. Programmet som enligt egen utsago går på djupet i forskningen hade tydligen gjort et...